تندخوانی

تندخوانی مجموعه راهکارهای عملی و فنونی است که سرعت مطالعه را به شکلی چشمگیر افزایش می‌دهد و امکان یادگیری صفحات پرشماری را در زمانی کوتاه فراهم می‌سازد.
تصور عموم بر این است که هرچه آهسته‌تر و کندتر مطالعه شود، اندوخته ذهنی افزایش خواهد یافت، حال آنکه بر پایه دیدگاه پژوهشگران خلاف این امر صادق است.
تند خوانی مهارت با ارزشی است. البته باید بدانید که تندخوانی درهمه جا به کار نمی آید.
باوجود این، برای بخش های توصیفی چنین مطالبی نیز استفاده از تندخوانی مفید است. همچنین وقتی به عنوان کار مورد علاقه خود برای وقت گذرانی و تفریح مطلبی می خوانید ترجیح می دهید با سرعت طبیعی خودتان بخوانید. تندخوانی به قصد فراگیری، می باید در کوتاه مدت با هدفی مشخص انجام گیرد و نه در بلند مدت.
1) از صفحات فهرست مندرجات کتاب استفاده کنید تا دیدی سریع و کلی از محتویات کتاب به دست آورید، بخصوص بار اولی که از یک کتاب استفاده می کنید، یادداشت هایی از بخشها و قسمت هایی که بیشترین ارتباط را با مطالعه شما دارند، تهیه کنید.
2) مشخص کنید تندخوانی چه موقع مناسب است؟ به طور مثال اگر هدف شما دستیابی به یک نمای اجمالی از موضوع باشد تندخوانی مفید است. اما اگر به اطلاعات دقیقی نیاز دارید، تندخوانی صرفا برای یافتن بخش هایی از کتاب که می باید عمقی مطالعه شوند شما را یاری می کند.
3) آزمایش کنید و ببینید آیا تندخوانی واقعا برای کتابی که مطالعه می کنید کاربرد دارد؟ برخی کتاب ها به درد تندخوانی می خورند.
4) تندخوانی را به وسیله مروری سطحی بر عنوان های اصلی و فرعی، اولین و آخرین جمله پاراگراف و تمام پاراگراف های اول و آخر بخش ها یا فصل ها آزمایش کنید.
5)سعی کنید هر عادتی را که در ارتباط با تند خوانی دارید مثل “تلفظ لغات”، ترک کنید. بسیاری از ما یاد گرفته ایم با سرعتی که صحبت می کنیم کلمات را بخوانیم. درحالی که مغز ما سریع تر از زمانی که لغات را بیان می کنیم می تواند آنها را درک کند. با این وجود بسیاری از افراد مطالب را پس از ادا کردن می خوانند.
6)تمرین کنید و به جای لغت، یک گروه از لغات را یکباره درک کنید. در اکثر عبارات فقط یک یا دو کلمه اساسی و مهم وجود دارند و برای استنباط معنی عبارت نیازی به خواندن بقیه کلمات نیست.
7)همچنان که مهارت در تندخوانی را پرورش می دهید پیش از شروع به خواندن، یک برنامه کار تنظیم کنید. به طور مثال فهرستی از سوالاتی که می خواهید پاسخ آنها را پیدا کنید، تهیه نمایید.
سپس در حالی که به تندخوانی مشغول هستید ذهن شما به طور خودکار تمایل به ذخیره کردن اطلاعاتی دارد که پاسخگوی سوالات شماست.
8) وقتی شما در مورد موضوع مورد نظر آمادگی ذهنی داشته باشید، می توانید چند دقیقه ای را صرف فهرست بندی نکات مهمی که می دانید بنمایید. این کار باعث می شود تندخوانی و معلومات فعلی شما پا به پای هم پیش بروند و به شما این امکان را می دهد تا از روی مطالبی که درحال حاضر می دانید سریع تر بگذرید. صرف دقت برای خواندن مطالبی که می دانید، مورد ندارد.
9)به طور مداوم مروری به مطالب قبلی داشته باشید. به طور مرتب به چند صفحه قبل از مطلبی که در حال خواندن آن هستید، برگردید و نکات اصلی را که در حال تندخوانی یاد گرفته اید به خاطر آورید. به علاوه کنترل کنید و ببینید در هر نگاهی که به مطالب قبلی می اندازید، آیا نکته مهم و جدیدی می یابید؟ امکان دارد بار اولی که تندخوانی کردید مطالب مهم را از قلم انداخته باشید.
10) به طور مرتب نگاهی به صفحات بعدی بیندازید مگر اینکه مشغول خواندن رمان و داستان باشید. دانستن اینکه چه مطلبی پس از این خواهد آمد، برای حفظ توجه شما به مطلبی که درحال خواندن آن هستید مفید است. مطلب بعدی ممکن است دلیل ترتیب و تنظیم مطالب را به صورتی که نوشته شده اند، برای شما روشن سازد.
فواید تند خوانی
1-کامل کردن روش خواندن اجمالی و افزودن به ارزش آن
2- مرور کردن مطالبی که قبلا خواندیم
3-جلوگیری ازاتلاف وقت برای خواندن مطالب غیر ضروری
4-ایجاد ارتباط میان فصول مختلف کتاب با توجه به نیازها و سئوالهای خود
5-پرداختن به مطالب بسیار ضروری با توجه به زمان محدود خود
6-ایجاد تمرکز بیشتر بر روی موضوع مورد نظر.
7-جلوگیری ار اتلاف عمر و انرژی خود و افزایش بهره وری یادگیری
موانع تند خوانی و رفع آن
1- نگرش منفی نسبت به تند خوانی: عده ای معتقدند که تند خوانی باعث افزایش کمی و کاهش کیفی مطالب می شود که همیشه صادق نیست.
2- خواندن نوشته با صدای بلند: ریشه ی این عادت به دوران کودکی بر می گردد برای مبارزه با این عادت باید در هنگام تند خوانی نوک زبانشان را بین دندانهای راست یا چپ قرار دهند تا مانع تلفظ کلمات شوند.
3- تکان دادن سر هنگام مطالعه:اگر شیی در محدوده ی دید خواننده قرار گیرد با گردش چشم بدون تکان دادن سر می توان نوشته را خواند.
4- زیر لب خوانی : یعنی زمزمه کلمات به گونه ای که در گوش شنیده شود. برای رفع این عادت خواننده باید بین لبهایش شی ای مثل خودکار یا مداد قرار دهد و بخواند یا لبها را محکم بفشارد و در همان حال زبان را به سقف دهان بچسباند.
5- کلمه خوانی : (مکث روی کلمات ) یعنی چشم هنگام خواندن روی تک تک واژه ها توقف می کند و به این ترتیب برای خواندن هر کلمه یک چهارم تا یک ثانیه وقت صرف می شود . راه درست این است که هنگام خواندن حرکت چشم به صورت مکث و پرش انجام گیرد به گونه مستقیم این پرش به سرعت انجام می گیرد و کمتر وقت صرف خواندن می شود.

پست های مرتبط