اعتیاد به گوشی های هوشمند

چطور اعتیاد به گوشی رو در زمان مطالعه و قبل از آزمون از بین ببریم؟

به چرخه باطل خوش اومدی!

چرخه باطل یعنی همون چند تا اپی که تا چند لحظه فرصت پیدا می‌کنی، از روی عادت بازشون می‌کنی. فیسبوک. توییتر. تلگرام. اینستاگرام. به نوبت نگاهشون می‌کنی، و طوری توی مطالبشون می‌گردی که انگار قراره گنج پیدا کنی!

این اپ‌ها رو دقیقا طوری طراحی می‌کنن که توجهت رو اسیر خودش کنه و چشمت رو به صفحه میخکوب کنه. مثلا فیسبوک، همیشه داره یاد می‌گیره که تو از چه‌طور چیزهایی خوشت میاد. تا به حال از خودت پرسیدی چرا عکس و نوشته‌های بعضی‌ها رو بیشتر از بقیه می‌بینی؟ هیچ‌وقت دقت کردی که پست‌های محبوب‌تر سر از بالای صفحه در میارن؟ اینها اتفاقی نیست.

کلی پول توی این اعتیاد هست. توی این صنعت بعضی از باهوش‌ترین مهندسین و دانشمندهای دنیا دقیقا دارن روی همین کار می‌کنن که چطور تو رو به اپ‌های خودشون وابسته کنن.

اعتیادهای مشابهی هم سال‌هاست که در تلویزیون ساخته می‌شه، اما تلویزیون در مقایسه با این گوشی‌ها یه ماده مخدر خفیف بیشتر نیست. تلویزیون نمی‌تونه نصفه شب بیدارت کنه یا هرجایی همراهت بیاد. با تلویزیون نمی‌تونی حرف بزنی، یا از توش دوست پیدا کنی.

مهمترین خاصیت گوشی هوشمند اینه که همه چیز همیشه در دسترس توست.

دراینجا چند راه برای کاهس این اعتیاد بهتون معرفی می کنیم:

  • هر نوتیفیکیشن و اعلانی که می‌تونی خاموش کنی و مشکلی پیش نیاد، خاموش کن. تو باز هم می‌تونی گوشی‌تو چک کنی، و حتما هم می‌کنی. اما این کار رو وقتی می‌کنی که خودت می‌خوای، نه هر وقت که گوشیت بهت می‌گه. و این خیلی به تمرکز روی کارهای دیگه‌ات کمک می‌کنه.
  • در هر گروه و کانالی عضو نشو، باید به این درک رسیده باشی که سرنوشت آینده تحصیلی تو همین امسال از طریق آزمون  رقم میخوره، بنابراین هیچ دلیلی نداره که عضو گروه‌ها و یا شبکه‌های اجتماعی بی مورد با محتواهای فیک و بدون کاربرد باشی. تو رو دعوت می‌کنم تا در کانال‌های درسی و مشاوره‌ای که میتونن بهت در راستای رسیدن به اهدافت کمک کنه عضو بشی.
  • سعی کن برای چرخه باطل خودت وقت مشخص تعیین کنی. همین که بدونی مهلتت محدوده و زمان داره می‌گذره، باعث می‌شه اولویت‌بندی کنی و سریع‌تر باشی. حتی برای اینکه بیشتر بفهمی چقدر عادت کردی، بد نیست که بشماری در روز چند بار به صفحه گوشیت نگاه می‌کنی.
  • تلفنت رو دم دستت نگذار. اگر برای برداشتن گوشی مجبور باشی از جای خودت بلند شی، باعث می‌شه کمتر اسیر وسوسهٔ چرخه بشی. وگرنه مثل اینه که یه بشقاب کیک خامه‌ای گذاشته باشن جلوی یه آدم چاق رژیم‌گرفته.
  • اپ‌هایی که می‌دونی بیشتر وقت و تمرکزت رو می‌گیرن به جاهای پرت تبعید کن. مثلا می‌تونی اونها رو بریزی توی یه فولدر و بفرستیش به صفحه دوم یا سوم گوشی. این «فاصله» اضافه باعث می‌شه کمتر به سراغشون بری. حتی می‌تونی اسم اون فولدر رو بذاری «دزد وقت» یا «دشمن موفقیت».
  • در ذهنت، خودت رو در حال استفاده از گوشیت تصور کن، و فکر کن که «این برای من خوبه؟» وقتی که کنار دوستت هستی، کافه رفتی، یا همراه دیگران تلویزیون می‌بینی – «من چقدر از زندگی واقعی رو دارم به خاطر گوشی از دست می‌دم؟ چرا اینقدر از تنها موندن با افکار خودم می‌ترسم که حتی ده ثانیه نمی‌تونم بدون پرت کردن حواسم سر کنم؟»
  • کلام آخر درباره استفاده از گوشی و شبکه‌های اجتماعی
  • دوستان عزیز، امسال سال سرنوشت سازی برای آینده شماست و مثل سال‌های گذشته فرصت تفریح ندارید. از طرفی استفاده از گوشی میتونه جنبه‌های خوبی هم برای شما داشته باشه، بنابراین توصیه ما این هست که در طول این یک سال طبق برنامه ای مدون درس بخونید و زمان‌هایی رو نیز به تفریح اختصاص بدید. اگر بنا به استفاده از اینترنت وجود داره حتما از سایت‌هایی دیدن کنید که به شما در راه رسیدن به هدف هاتون کمک میکنه و این استفاده از گوشی و اینترنت باید زمان مشخص و معینی داشته باشد.

پست های مرتبط